XXXXX.com  Home
jackfoundjill.com  Huvudsida

WAP och i-mode är två innehållsleveransplattformar inriktad mot trådlösa enheter. Varje innehåller en uppsättning standarder för att ge webbinnehåll till smartphones och andra handenheter, samt mekanismer för multimedia leverans och driver e-post och annat innehåll direkt till enheter. Varje plattform serverar en avgränsad marknad, och varje har funnit varierande mängder av framgång i olika delar av världen.

standarder

Utvecklingen av standard trådlösa protokoll underlättas avsevärt tillväxten av mobilt innehåll runt om i världen. Tidigare använde varje bärare sin egen egenutvecklat system för överföring och visning av innehåll, vilket tvingar upphovsmän att tillgodose en mängd olika standarder för att nå kunderna. Standarder lägga bördan av anpassning på tillverkaren, tvingar dem att se till att deras hårdvara och system kan tolka sidor som syftar till att den kommunala standard. Således kan författarna vara säker på att alla användare kan visa innehållet, oavsett vilken enhet de använder.

WAP

Wireless Application Protocol är en plattform ursprungligen utformades i slutet av 1990 för att standardisera mobilt innehåll. Det innehöll ursprungligen en modifierad version av HTML som kallas Wireless Markup Language, och förmågan att omvandla webbplatser till detta format i farten med hjälp av proxygateways. Den 2,0-versionen av standarden, men tappade WML till förmån för standard XHTML kodning. WAP innebär också modifierade versioner av UDP och TCP för paketöverföring, känd som WDP och WTP, respektive, som är bättre anpassade för att hantera paketförluster gemensamt för trådlösa anslutningar snarare än paket trängsel vanligt i vanliga Internetanslutningar. WAP blev den plattform som väljs för Storbritannien och Europa, men har fallit ur bruk i nästan varje större marknad.

I-mode

I-mode protokoll blev standard för trådlös innehåll i Japan strax efter uppkomsten av WAP. Förutom de vanliga modifierade versioner av TCP, UDP, och HTML, systemet har också centraliserad styrning via ett enda gränssnitt, och företaget NTT DoCoMo övervakar alla content management, kontroll och fakturering operationer. Användare kan få tillgång till innehåll från tredje part med sina enheter, men bara om skaparna har ändrat den för att passa i-mode normer. I-mode-plattformen förblir framgångsrik i Japan och haft en kort period av popularitet runt om i världen, men i dag är fortfarande en minoritet plattform överallt utom sitt hemland.

I dag

Medan WAP och i-mode fortfarande existerar, har utvecklingen av smartphones och andra enheter minskade behovet av att förlita sig på ett specialiserat standard för visning online-innehåll trådlöst. De flesta mobiltelefoner nu helt enkelt tolka HTML som någon annan enhet skulle, och webbutvecklare har anpassat genom antagandet av innehålls ljusdesign för mobila sidor. Vissa aspekter av WAP överleva i dagens mobila marknaden, men eftersom Multimedia Message Service protokoll som tillåter användare att skicka ljud och videomeddelanden växte fram ur den WAP-standarden.