XXXXX.com  Home
jackfoundjill.com  Huvudsida

Blu-ray-skivor och digitala mångsidiga skivor har många likheter, bland annat det faktum att båda är optiska skivformat, och båda kommer på skivor som är 4,7 inches i diameter. Däremot kan Blu-ray-skivor håller betydligt mer data än DVD och Blu-ray-videoinnehåll ger överlägsen upplösning och bildkvalitet. Å andra sidan, från och med 2011, DVD-filmer och spelare var billigare än sina Blu-ray-motsvarigheter, och ett bredare urval av filmer fanns tillgängliga på DVD.

Bakgrund

formatet Efter DVD infördes först i 1997, började snabbt dominerar hemvideo marknaden på grund av dess bättre bildkvalitet jämfört med videohemmasystemet eller VHS, magnetband. Blu-ray HD-skivor utvecklades i mitten av 2000-talet, och även om det fanns fortfarande VHS videos som finns i 2011, de två stora hem videoformat var DVD och Blu-ray. Enligt "Home Media Magazine" i en vecka i februari 2011, US DVD-försäljningen uppgick till $ 143.900.000, medan Blu-ray-skivor uppgick $ 28.700.000 i försäljning. Men Blu-ray försäljningen ökade med 25 procent jämfört med samma vecka under 2010, medan DVD intäkterna var ned 12,7 procent från samma vecka föregående år.

dvd

En DVD-skiva lagrar och spelar upp information som baseras på särskilda mönster av punkter på sin yta. En laser bränner dessa punkter på ytan av skivan. DVDs kommer i två lagringskapacitet: 4,7 gigabyte och 8,5 GB. En 8,5 GB skiva är också känd som en "dubbla lager" skiva, eftersom det finns två skivor skiktade ovanpå varandra. När lasern i DVD-spelaren läser skivan, först läser den översta lagret av information, då tolkar informationen på det andra skiktet. DVD kunde lagra mer data och ge bättre bildkvalitet än VHS-band till stor del på grund av videokomprimeringsmetod som är känd som MPEG-2. En typisk DVD kommer också med Dolby Digital surroundljud, ger tittarna en full surround-sound teater.

Blu Ray

Blu-ray-skivor har samma diameter och tjocklek som DVD-skivor, men kan lagra antingen 25 GB (enkelt lager) eller 50 GB (dubbla lager) av information, fem gånger av DVD-skivor. På Blu-ray-skivor, är informationen packas tätare tillsammans eftersom Blu-ray formatet använder en kortare våglängd blå laser för att spela in och läsa information på skivan. Uppgifter om en Blu-ray-skiva kan spelas in i gropar som är mindre än hälften så stor som en DVD. Dessutom är Blu-ray maximala upplösning 1920 x 1080 pixlar (1080p), medan DVD kan bara uppnå en upplösning på 720 x 480 (480p). Blu-ray använder också en överlägsen videokomprimeringsmetod än DVD, vilket gör att blu-ray-skivor för att hålla mycket mer information. Blu-ray-skivor kan också hålla högupplösta soundtrack format och mer särdrag än DVD.

överväganden

En annan teknik för att vara medveten om är så kallade upconverting (eller uppskalning) DVD-spelare. Tillverkare av dessa spelare hävdar att de gör DVD verkar nära till high-definition. Enligt CNET, medan uppkonverterande spelare kommer att göra DVD-skivor ser bättre ut, de kommer fortfarande att vara begränsad i resolution till standard 720 x 480 upplösning för DVD-skivor, och kommer inte att innehålla så mycket information som en Blu-ray-film.