XXXXX.com  Home
jackfoundjill.com  Huvudsida

Typ, storlek och klassificering av bilens däck är mycket viktiga för säkerheten i bilen --- så mycket så att de flesta däckåterförsäljare endast tillåtet att installera däck som är rätt dimensionerad och klassade för bilen och vilken typ av körning du do. För att vara säker på att du får rätt däck till din bil, måste du bedöma fälgstorlek, däckstorlek, typ av däck och däckets väg rating. Dessutom förstå tillverkare kodningssystem är viktigt för att välja rätt däck.

Däckstorlek Coding

På sidan av varje däck är en kombination av siffror och bokstäver som anger vilken typ av däck är på fordonet. Denna kodning är olika för varje storlek däck och typ, men oftast ser ut ungefär så här: P235-75-R15. "P" står för passagerardäck och om det var "LT" det skulle innebära lätt lastbil. Aldrig få ett däck som är klassificerat som en passagerare däck till en lätt lastbil. Dessa är klassade för olika vikter och typer av körning.

De efterföljande tre siffrorna är bredden däcket i millimeter och nästa två är sidoväggen höjd. Det är viktigt, när de köper nya däck, som du väljer däck som är exakt eller nära storlekarna som anges i denna kodning för dina däck. Varje bilens köregenskaper specifikationer inrättas för att rymma en viss storlek på däcket och det rekommenderas att bilägare inte avvika från dessa storlekar mer än 3 procent av antalet. Om däcken inte är rätt storlek, är det möjligt att de kan gnugga under bilen, att hastighetsmätaren och vägmätaren inte registrera korrekt, eller att däcket inte är klassad för vikten av bilen.

Belastning och hastighet betyg

Vid slutet av däckets kodningsnumren är ett tvåsiffrigt nummer, till exempel "89"; detta är den belastningsgraden. På lastbilar, inklusive lätta lastbilar, däck har en belastnings som måste beaktas vid köp av däck. Dessa belastnings betyg är viktiga eftersom de avgör hur mycket av en last kan sättas på dem. Ju högre belastnings, desto mer kan de hålla. När du köper en personbilsdäck, är belastnings inte lika viktigt som på en lastbil om du kommer att bära tyngre laster på ett konsekvent sätt.

Direkt efter den första kodningen är hastigheten betyg, i form av en enda bokstav. En genomsnittlig familj sedan eller bil är hastigheten betyget med ett "S" eller "T" som är bra för de flesta fordon. Om du letar efter en högpresterande däck, är du sannolikt letar efter något med en högre hastigheter. Se avsnittet Resurser för en last och hastighetsdiagram för din specifika typ av fordon.

Tread och väder

Olika delar av landet har olika klimat och kan därför kräver olika typer av däck. Områden där snö är sannolikt har vanligtvis vinterdäck som är gjorda för att köra i snön som är översållad för bättre grepp. Fordon som kör ofta under lerig eller smuts terräng kan leta efter ett däck med en skrymmande slitbanan. Se avsnittet Resurser för mer slit information.